Lucian Zup – Ursul cu inima ruginită

 

Preț: 22 RON

Gen: roman

Număr pagini: 96

ISBN: 978-606-94974-2-5

Tip ediție: broșată

Format: 160×110

An apariție: 2020

O minunată poveste, plină de umor, ironie și neprevăzut, despre destinul aventuros și zbuciumat al unui urs rebel. Inimă-de-Oțel, pentru că așa își numește autorul personajul pitoresc, este un urs atipic, iubitor de pericole extreme, pe care adoră să le și provoace, de întreceri tensionate cu ai săi confrați, de confruntări, pe viață și pe moarte, mai ales cu lumea oamenilor, din care desigur să iasă mereu învingător, etalându-și măiestria de a păcăli și a fenta.

Sub semnul aventurilor riscante, „la limită” îi stă întreaga adolescență și tinerețe. Nimic nu pare să-l sperie sau să-i stea în cale, nici măcar gloanțele izvorâte din puștile „neîmblăniților” sătui de incursiunile sale zgomotoase  pe tărâmul  lor. Inimă-de-Oțel se crede un erou invincibil în ale cărui vene curge din plin adrenalina.

Dependența de aventurosul care-i pune viața în pericol îi va aduce însă, în cele din urmă, necazuri și ruptura de familie, familie sătulă să tot îl tempereze și să-l tolereze. Se retrage într-un bârlog din pădurea bântuită de un virus nimicitor, încercând să-și continue viața pe cont propriu, în același stil rebel, neținând cont de reguli constrângătoare. Aventurile continuă, în același ritm galopant, acesta devenind garda de corp a lui Liki, o cochetă șopârluță cântăreață. Chiar își întemeiază și o familie, văzând în fiul său un viitor „urs războinic”. În acest spirit îl și educă.

Însă visul lui Inimă-de-Oțel (mai târziu, ruginită) pare să nu dea roadele așteptate, ba chiar provoacă o tragedie. Care? Lăsăm cititorul să descopere. Tehnicile narative inspirate folosite de autor, conturarea plastică, detaliată, nuanțată, atât a personajului principal cât și a celor secundare, captivează neîntrerupt atenția, creând un univers de poveste extrem de tentant de explorat.

Ștefan Dezastru – Bufonul

 

 

Preț: 25 RON

Gen: roman

Număr pagini: 176

ISBN: 978-606-94974-1-8

Tip ediție: broșată

Format: 160×110

An apariție: 2020

Pendulând între fantastic și realism, uneori cu nuanțe grotești, între trecut și prezent, plin de situații neprevăzute și de personaje pitorești, unele ivite chiar din mitologie, romanul Bufonul „țese” lumi paralele care se întretaie foarte inspirat și incitant, creând un tumultos univers de poveste.

Captiv într-un mediu familial dur, cu multiple privări, mediu din care dorește să evadeze, naratorul ia contact, într-o bună zi, cu lumea bufonilor ambulanți în care, brusc, întrevede o salvare din condiția sa mizeră, o formulă de protest „mascat” împotriva abuzurilor. Chiar dacă visarea îi este însă curmată de intervenția brutală a tatălui, copilul continuă, prin acțiuni îndrăznețe, riscante, imaginare sau nu, sfidând autoritatea părintească, să-și construiască propria lume, „cutreierată” din când în când și de vise „bufonice”.

Se trezește astfel prins, de cele mai multe ori, fără voia sa, într-un șir de întâmplări pline de suspans, în care comicul și tragicul se întrepătrund la fiecare pas (joacă rolul unui balaur perturbând numerele de magie ale unui faimos vrăjitor și provocând haos; este vândut de tatăl său vicios unor pitici canibali; se trezește, în urma unei furtuni puternice și a unei lupte dintre ființele mitologice, fantastice, în cuibul Gheonoaiei; „experiența” morții îl transformă într-un panou publicitar vizualizat de celelalte personaje etc). Pare, un drum ințiatic, transformator tot acest șir de aventuri în lumi fantastice și într-un real grotesc, un drum presărat de probe, provocări, pericole, lupte cărora personajul narator trebuie să le facă față.

Romanul captează printr-un stil de expunere inedit, printr-o creionare spectaculoasă a personajelor, printr-o împletire inspirată a planurilor narative, prin umor, fină ironie, dialoguri spumoase, minunate metafore și descrieri atractive. Musai de neratat!

Tiberiu O. Drăgălaș – Barba lui moș Crăciun

Preț: 21 RON

Gen: roman

Număr pagini: 98

ISBN: 978-606-94858-5-9

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

An apariție: 2019

    „Despre un Crăciun inedit și super trăsnit, care „stârnește” hohote de râs și te ține cu sufletul la gură, despre un Moș captiv într-o barbă magică falsă care-l imobilizează și-l deposedează de propria magie, făcân-du-i imposibilă misiunea din noaptea mult așteptată de copii, despre un spiriduș invidios și răzbunător, devenit, în mod necinstit, un Moș Crăciun fals care „bulver-sează” farmecul sărbătorii prin acțiuni haioase, despre o Crăciuniță hotărâtă să salveze Crăciunul, care pornește pe urmele neadevăratului Moș, despre copii-detectiv, neîncrezători în existența Moșului, copii care-și doresc cadouri imposibile, dincolo de limitele realității. Iată, pe scurt, ce se regăsește în paginile volumului „Barba lui Moș Crăciun”.

O inedită carte, plină de umor și fantezie, despre un Crăciun „altfel”, care își „prinde în mreje” micii cititori, cărora li se adresează, încă de la primele pagini.

Unde s-a mai văzut un Moș Crăciun fără barbă, disperat să-și rezolve, cu orice preț, ciudata situație?”

Preț: 23 RON

Gen: roman

Număr pagini: 178

ISBN: 978-606-94735-6-6

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

An apariție: 2019

„În unele locuri, textul este lăsat intenționat să respire, eventualele căderi în banalitate sunt sancționate chiar de autor, prin fraze autoreflexive: „Da nu reușesc să găsesc subiectu. Totuși tre să fie pe undeva prin țigară în partea nefumată – sau l-am scăpat în fumul ce se scurge?”

Romanul este un experiment. Este un text care adună sub același titlu proză, teatru, teorie literară, fișe de lectură și poezie. Nu-mi dau seama ce predomină, povestea ca atare sau povestea despre poveste. ”

Șerban Axinte

LUCIAN ZUP – Liric?

Preț: 17 RON

Gen: poezie

Număr pagini: 62

ISBN: 978-606-94735-1-1

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

An apariție: 2018

„În sfârșit, un volum de poezii, după lecturarea atâtor cărți de dezvoltare personală, despre comunicare și publicitate etc. Un volum de poezii picante, scrise de Lucian Zup, mi-a picat în mâini zilele trecute. L-am savurat preț de vreo 40 de minute, fără să-mi ridic privirea (sau nasul) din rândurile sale. Poezii fără rime perfecte, poezii provocatoare, numai bune „de povestit”, numai bune pentru relaxare, bună-dispoziție, visare cu ochii deschiși, meditație. ”

antelucem – Drăcovenie?

Preț: 29 RON

Gen: roman

Număr pagini: 262

ISBN: 978-606-94735-8-0

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

An apariție: 2019

„Dracul îi povestise lui Marcu că diaconul Creangă ascunsese în casă o carte-cheie. Era a cincea parte a Amintirilor, unde povestitorul își prezenta viața lui de preot și de învățător. Zicem „își” deoarece o scrisese mai degrabă pentru sine însuși decât având în minte un auditoriu oarecare. În lipsa turbincii cu care un personaj al său se juca de-a Dumnezeu, Creangă folosise cuvintele. Crease acolo câteva porți care-l duceau către lumea pe care și-o dorea. Bineînțeles asta nu s-a întâmplat brusc, n-a primit o turbincă verbală ajutându-l pe un posesor al ei întâlnit din întâmplare pe drum, ci a fost nevoit să învețe pas cu pas.

Încă din copilărie, observase ce efect au poveștile, cum te pot transporta în alte lumi. Și totuși, de îndată ce moșul care-i lăsa cu gurile căscate în jurul focului le spunea „și-am încălecat pe o șa…” sau altele asemănănătoare, se trezea că-l roade stomacul de la foame sau maică-sa răcnește la el că de ce n-a măturat curtea, așa cum precis îi lăsase indicații. Îl durea când se termina fantezia și reîncepea realitatea și-și dorea să găsească o cale prin care cele două să nu se mai separe, așa, doar ca să-i provoace lui suferință.”

LUCIAN ZUP – Manual de jocuri pentru copii

Preț: 25 RON

Gen: roman

Număr pagini: 202

ISBN: 978-606-94735-0-4

Tip ediție: broșată

Format: 130×200

An apariție: 2018

„Cu siguranţă, meritele evidente ale romanului lui Zup ţin de descrierile aplicate şi de felul în care configurează, convingător şi neforţat, patru imagini diferite de copii-şcolari. Primul copil Alin, cel care caută căi de scăpare pentru nu a-şi însoţi părinţii la o înmormîntare, este cel care e figurat cel mai mult în liniile unui peisaj social ce cuprinde familia, şcoala, prietenii care trebuie inventaţi (pentru a scăpa de teroarea însoţirii părinţilor la înmormîntare!) şi nesfîrşitele sale jocuri video de pe consolă. Lipsa de înţelegere şi acceptare a unui real deja traumatizant îşi spune cuvîntul. Tatăl, mama, sora mai mare, iubitul ei (cu creastă „reptiliană”…), un prieten al tatălui, un poliţist sunt transfiguraţi în personaje din jocurile de pe consolă („Asta era dragoniţa cu solzi roşii, care scuipa flăcări şi uneori îi punea probleme serioase. Era dificil să treacă de ea. Nu era una din creaturile alea pe care să le învingă pentru a trece la nivelul următor şi să nu mai aibă treabă cu ea.”; e vorba aici, de felul în care este văzută propria mamă). Raportîndu-şi sau echivalîndu-şi segmentul de viaţă reală cu imaginarul jocurilor video, copilul realizează o formă personalizată de evaziune şi de răstălmăcire periculoasă a vieţii. Nu mai e vorba doar de un joc nepericulos: profesorii devin „vrăjitorii”, colegii sunt „eroi”, colegele sunt „creaturi”; ceea ce creşte cota de interes este însă felul în care naratorul focalizează un anume gen de angoasă, nespecifică de altfel vîrstei copilăriei, angoasă care marchează comportamentul copilului care şi-ar dori o realitate în care să funcţioneze o telecomandă la fel de valabilă ca aceea cu care îşi ordonează el trăirile din spaţiul virtual; un transfer periculos, urmînd să anuleze chiar liniile de existenţă ale vieţii adevărate.”

Constantin Dram